De puberteit is een rollercoaster. Jongeren tussen de 13 en 18 jaar balanceren tussen kind zijn en volwassen worden. Wat gepaard kan gaan met onzekerheid, stress en verwarring. Ze lijken soms heel zelfstandig, maar hebben nog steeds die veilige basis nodig. De druk om te presteren, erbij te horen en hun eigen identiteit te vinden, kan overweldigend zijn. Dit kan zorgen voor gevoelens van angst, stress of depressie.
Haptotherapie kan een geschikte vorm zijn om jongeren te helpen. Omdat de focus ligt op ervaren en voelen, in plaats van alleen praten. Door middel van aanraking, lichaamsgerichte oefeningen en spel komen jongeren beter in contact met zichzelf en hun gevoelens.
De balans tussen voelen, denken en doen kan, net als bij volwassenen, verstoord zijn. Dit uit zich vaak in hun gedrag. Thuis, op school of in het contact met leeftijdsgenoten kunnen problemen ontstaan. Als haptotherapeut in Vught, zie ik veel jongeren die worstelen met:
Hou er rekening mee dat elk kind anders is en dat de signalen zich op verschillende manieren kunnen uiten. Als je je zorgen maakt over het welzijn van je puber, denk ik graag met je mee!
Ik creëer een veilige en ontspannen sfeer, waarin jongeren in hun eigen tempo op ontdekking kunnen gaan. Samen met je kind ga ik op zoek naar wat er speelt en wat het nodig heeft om weer in balans te komen.
De eerste drie sessies zijn vooral bedoeld om elkaar te leren kennen en een vertrouwensband op te bouwen. Daarna brengen we samen met de ouders/verzorgers de hulpvraag in kaart.
Na de eerste drie sessies is er geen vastomlijnd traject. We gaan aan de hulpvraag werken. Samen met jullie bepalen we de frequentie van de sessies. Na elke drie/vier sessies hebben we een oudergesprek om de voortgang te bespreken. Dit duurt 30 minuten per keer. Tijdens het oudergesprek stemmen we af wat er nog aan begeleiding nodig is.
Door middel van belevingsoefeningen ervaart je kind in het moment zelf wat er met hem gebeurt. Zo wordt duidelijk hoe hij met zichzelf en zijn omgeving omgaat. Een voorbeeld hiervan is de positiebepalingsoefening, waarbij afstand en nabijheid in contact met de ander centraal staan. Je wordt je bewust van de signalen die jouw lichaam aangeeft bij aanwezigheid van de ander. Kun je je naar de ander openen of ervaar je spanning in je lijf. De manier waarop je met jezelf en de ander omgaat in de therapieruimte, kun je doortrekken naar hoe je dit in het dagelijks leven doet.
Ben je bezorgd over het welzijn van je kind? Wil je hem of haar helpen om steviger in het leven te staan? Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvende kennismaking.